Тази статия съдържа няколко полезни съвета как да оптимизирате работата на вашата термопомпа с въздушен източник.

Термопомпа „въздух-въздух“ е достойна инвестиция, но когато работи по-малко ефективно от очакваното, е необходимо да се консултирате с професионалист. Тази статия съдържа няколко полезни съвета как да оптимизирате работата на вашата термопомпа с въздушен източник.

Има няколко виновника по отношение на неадекватната работа на вашата термопомпа с въздушен източник. Ще се съсредоточим повече върху решенията на тези проблеми. Някои от многото фактори, които оказват влияние върху ефективността на термопомпа с въздушен източник, са неправилно оразмеряване и монтаж на модула, повредени части, недостатъчни нива на хладилен агент и въздушен поток и неправилно позициониране на машината.

Най-добре е тези проблеми да бъдат отстранени възможно най-скоро, точно преди студовете. През зимата ще искате домът ви да остане топъл и какъв по-добър начин да направите това да оптимизирате работата на вашата термопомпа с въздушен източник? Освен това ще намали сметките ви за енергия.

Така че с ефективна термопомпа вие се топлите през студения сезон и пестите пари. Имайки това предвид, ето шест съвета за термопомпа с въздушен източник за оптимизиране на производителността:

 

1. Правилна инсталация на термопомпа

Производителността на вашето устройство зависи от това как е инсталирано. Следователно, дори ако закупите най-надеждното устройство на пазара и не успеете да го инсталирате правилно, неговата производителност ще бъде под средната и може да понесете скъпи разходи за ремонт.

За да сте сигурни, че това няма да се случи, помолете специалист да го инсталира и след известно време можете да се консултирате със същия специалист за поддръжка.

 

2. Промяна на настройките на термопомпа

 

Когато процесът на инсталиране приключи и устройството е готово и работи, оставете го.

Винаги има изкушение да промените някои настройки тук и там, но ако е правилно настроен, ще поддържа дома ви топъл през студеното време.

Промяната на настройките на инсталатора обаче може да увеличи оперативните разходи на модула или да рискува преждевременна повреда на оборудването.

Уплътненията са изцяло водоустойчиви, а уредът е монтиран според препоръките и инструкциите на производителя. Нещо повече, честата поддръжка гарантира, че работата на уреда е на ниво, което също ще удължи живота му.

 

3. Намалете температурата на потока

Следващото нещо, което трябва да постигнете, е надежден начин за постигане на ниска температура от вашия модул до цялата къща. Това включва възможно най-голямо намаляване на температурата на потока на уреда, за да се намалят експлоатационните разходи.

С модула, който намалява водата с по-ниска температура, остава с по-малко работа, следователно ще използва по-малко електроенергия, за да работи и да поддържа топлината на къщата ви.

Най-подходящият начин да получите тази топлина във вашата къща е като закупите и инсталирате отоплителна система с нисък поток, проектирана за 35°C. Въпреки това, ако подовата система не е практичен вариант за вас, изберете радиатори с ниска температура на потока.

 

4. Правилно оразмеряване

Нещо друго, което трябва да знаете, са специфичните топлинни загуби на вашия дом. Можете да лесно да го направите, като използвате стандартите CIBSE или BSEN12831, за да разберете топлинните загуби на вашия дом през зимата. Ще помогне, ако изчислите това за стая.

Това ще бъде полезно по два начина; първият е за системата за подово отопление, което гарантира, че можете да затоплите достатъчно всяка стая. Второто е да се уверите, че идентифицирате и инсталирате правилния размер на термопомпата за източник на въздух.

С напредъка на технологиите в сектора на термопомпите, няма нужда да купувате извънгабаритни модули, за да постигнете нуждите от отопление на вашия дом. Няколко изчисления ще гарантират, че ще спестите средства и ще закупите управляемо решение за отопление.

Когато става въпрос за отопление с въздушен източник, от съществено значение е да се гарантира, че модулът може да достави необходимата енергия при минимална външна температура. Ако се нуждаете от повече разяснения, можете да поискате таблици с капацитет от производителите и да използвате средната или интегрирана енергийна стойност, за да определите дали вашето устройство ще се справи добре, когато е необходимо.

 

5. Нужди от енергия и пространство

Създайте място за външния вентилатор, който обикновено се поставя далеч от градински растения и социалните зони. Един от най-големите митове е, че въздушните термопомпи трябва да се поставят на слънчево място или на стена, обърната на юг. Въпреки това, те трябва да бъдат разположени на място, което не е твърде стеснено.

Освен това се уверете, че имате достатъчно електрическа мощност, за да поддържате този мощен уред. С инсталирането на електрически печки и точки за зареждане на електрически автомобили, редовното монофазно захранване на вашия дом може да бъде претоварено (При еднофазно захранване, мощността преминава през един проводник, докато трифазното захранване се състои от три проводника за захранване.).

Ако имате голямо или средно голямо жилище, ще ви трябва трифазно или разделено електрическо захранване, въпреки че е най-добре отново да се консултирате с професионалист.

 

6. Интелигентен контрол на термопомпа

Отоплителна система без подходящ контрол е безполезна в най-лошия си вид и неефективна в най-добрия. За да избегнете това, купете цифров термостат за всяка стая и таймери, които лесно можете да модифицирате според вашите нужди. Но таймерите не са задължителни.

Освен това можете да получите достъп до таймера и термостатите чрез вашия смартфон; прегледайте ги и ги коригирайте, когато е необходимо.

На пазара има богата колекция от въздушни термопомпи, като повечето са идеални за различни ситуации. Също така, в зависимост от вашите нужди, можете да закупите евтин или скъп модел. Въпреки това, когато става дума за производителност на термопомпата с въздушен източник, това са шестте неща, които трябва да направите за най-добри резултати.